Fostul președinte al Sri Lanka își prelungește șederea în Singapore, dar este așteptat să se întoarcă acasă

de: Anca Lupescu
27 07. 2022

În Sri Lanka, situația politică este foarte aproape de haos, după ce mulțimi de protestatari au luat cu asalt reședința și secretariatul președintelui Gotabaya Rajapaksa, forțându-l pe acesta să fugă. Sub presiunea străzii, președintele și premierul din Sri Lanka au promis că vor demisiona, însă nu s-a întâmplat acest lucru în mod oficial. Oamenii așteaptă formarea unui nou guvern, în timp ce țara se află la un pas de colaps.

Haos în Sri Lanka

Update 27 iulie, ora 09.18. Singapore îi dă voie fostului preşedinte srilankez Gotabaya Rajapaksa să rămână pe teritoriul său încă 14 zile. Permisul pe termen scurt, care i-a fost emis lui Rajapaksa la sosirea într-o vizită privată acum două săptămâni, a fost prelungit, au anunțat două surse separate din Colombo şi Singapore, relatează Reuters.

Astfel, politicianul fugar va putea rămâne până la 11 august în Singapore, unde a aterizat la 14 iulie, la o zi după ce a fugit din Sri Lanka, via Maldive, în urma unei revolte populare care l-a forţat să demisioneze. La aces vreme, guvernul din Singapore a declarat că nu i-a acordat azil lui Rajapaksa şi că acesta se află într-o vizită privată.

Între timp, purtătorul de cuvânt al cabinetului din Sri Lanka a declarat, marți, că fostul lider este așteptat să se întoarcă acasă, adăugând că nu știe când se va întâmpla asta.

„Consider că Rajapaksa ar putea avea în vedere să revină în Sri Lanka, dar nu există o poziţie politică clară sau de altă natură în această privinţă”, a spus, marţi, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Colombo, Bandula Gunwardena.

Update 14 iulie, ora 14.40. Președintele din Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, a fugit și din Maldive, pe fondul protestelor din țara sa. Săptămăna trecută, acesta promisese că va demisiona, dar nu s-a întâmplat până acum, ceea ce a stârnit și mai multă furie în rândul protestatarilor. Destinația aleasă este Singapore, au declarat surse pentru BBC. Rajapaksa, soţia Ioma şi două gărzi de corp au fost escoraţi la avion cu câteva minute înainte de decolare, de pe Aeroportul Internaţional din Male.

Update 13 iulie, ora 07.38. Preşedintele din Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, a aterizat în Maldive, după ce şi-a părăsit ţara la bordul unui avion militar. Liderul (73 de ani) a decolat, miercuri dimineaţă, de pe aeroportul internaţional din Colombo împreună cu soţia sa şi o gardă de corp, la bordul unui Antonov-32, au transmis responsabili ai serviciilor de imigraţie.

„Paşapoartele lor au fost ştampilate şi s-au îmbarcat în acest zbor special al forţelor aeriene”, a spus un reprezentant al serviciilor de imigraţie.

Potrivit unui oficial al aeroportului din Malé (Maldive), avionul a aterizat în jurul orelor 22.30 GMT şi cei trei pasageri au fost duşi sub escorta poliţiei către o destinaţie necunoscută. Unele surse de la aeroportul din Sri Lanka au relatat că aeronava a fost reţinută mai mult de o oră pe pista aeroportului, aşteptând autorizaţia de a ateriza în Maldive.

Știrea inițială: Liderii mișcării de protest din Sri Lanka au declarat duminică că vor ocupa reședințele președintelui și ale prim-ministrului până când aceștia vor demisiona în cele din urmă, la o zi după ce cei doi bărbați au acceptat să demisioneze, lăsând țara într-un limbo politic.

Mii de protestatari au luat cu asalt sâmbătă locuința și biroul președintelui Gotabaya Rajapaksa, precum și reședința oficială a premierului, în timp ce demonstrațiile legate de incapacitatea acestora de a depăși o criză economică devastatoare au degenerat în violențe.

Rajapaksa va demisiona la 13 iulie, în timp ce premierul Ranil Wickremesinghe a declarat, de asemenea, că va demisiona pentru a permite unui guvern interimar format din toate partidele să preia conducerea, potrivit președintelui parlamentului. citește mai departe

„Președintele trebuie să demisioneze, premierul trebuie să demisioneze și guvernul trebuie să plece”, a declarat dramaturgul Ruwanthie de Chickera într-o conferință de presă la principalul loc de protest din Colombo.

Flancată de alți lideri care ajută la coordonarea mișcării împotriva guvernului, ea a declarat că mulțimea nu va părăsi până atunci reședințele oficiale ale președintelui și premierului.

Deși duminică a revenit calmul pe străzile din Colombo, pe parcursul zilei, curioșii din Sri Lanka au umblat prin palatul prezidențial jefuit. Membri ai forțelor de securitate, unii cu puști de asalt, au stat în afara complexului, dar nu au împiedicat oamenii să intre.

Criza economică de proporții

Haosul politic ar putea complica eforturile de a scoate Sri Lanka din cea mai gravă criză economică din ultimele șapte decenii, declanșată de o lipsă severă de valută străină care a blocat importurile de produse de bază, cum ar fi combustibilul, alimentele și medicamentele.

Prăbușirea financiară s-a dezvoltat după ce pandemia COVID-19 a afectat economia dependentă de turism și a redus remitențele de la lucrătorii din străinătate.

Situația a fost agravată de datoria publică mare și în creștere, de creșterea prețurilor la petrol și de interdicția de șapte luni de a importa îngrășăminte chimice anul trecut, care a devastat agricultura.